De N.P.V.
Rond 1960 zocht de Vereniging de Nederlandse Padvinders (kortweg N.P.V.) een plek om meisjes te laten kennis maken met het waterwerk. Dit was een speltak van de padvinderij, die toen sterk in opkomst was.
In het Jisper- en Wormerveld werden twee stukken land gekocht. Eén daarvan de Dubbeltjesakker aan de Ganssloot was een klein, vrij drassig stukje land, dat vrij zelden werd gebruikt. Bij de herverkaveling werd het weer verkocht. Het grotere stuk, een eiland van ongeveer een halve hectare, was gelegen aan de Bruiloftsloot.

't Mieuwtje
In het verleden werden deze eilanden vooral bewerkt door boeren en tuinders. Het werk werd vooral handmatig gedaan en het transport moest over water met boten. Op het eiland van de N.P.V.groeide alleen gras, wat enkele malen per jaar gemaaid werd.
In de Zaanstreek draaiden vroeger vele molens en volgens de historie stond er ook een molen bij de Ganssloot/Bruiloftssloot, genaamd de Meeuw. De padvindsters noemden hun eiland 't Mieuwtje.
"De Goede Verwachting"
Bij gebrek aan bebouwing op het eiland kwam al snel de behoefte aan een onderkomen om bij slecht weer droog te blijven. Tenten waren in die tijd van mindere kwaliteit. Daarom werd een oude tjalk uit 1903 gekocht met de naam "De Goede Verwachting". Deze tjalk had al een hele levensgeschiedenis en werd afgemeerd bij het eiland. 's Winters werd de tjalk naar de vaste wal gevaren om bereikbaar te zijn voor onderhoud. Iedere donderdag en soms op zaterdag waren het vrouwelijke vrijwilligers die de klussen deden. Dit gebeurde tot ver na de fusie in 1972, waarin Scouting Nederland ontstond. De naam van mevrouw de Wit-vd Stadt, de grote stuurvrouw en uitvoerder van het kamperen is onlosmakelijk aan het eiland verbonden. Twintig jaar stond zij aan het roer. Pas in het begin van de negentiger jaren droeg zij het beheer over en bepaalden vooral mannen de koers. De tjalk werd na 40 jaar trouwe dienst in 2007 verkocht.

Boten
Roeibootjes, zeilbootjes, Zaanse roeiers en kano's hebben altijd bij het eiland gehoord. Drinkwater werd gehaald uit het dorp. Hiervoor werd een vat gebruikt die in een roeiboot stond. Momenteel worden alleen nog roeiboten, kano's en kajaks gebruikt, wat wel behoorlijk wat onderhoud vergt.
Waterleiding
Rond 1980 kwam het eerste kraantje met koud water via een waterleiding vanuit het dorp. Later kwamen hiervoor een gammele douchecabine en enkele tappunten in de plaats. Momenteel staat er een container met warme douches, wastafels en toiletten.
Het Jisper- en Wormerveld
Nu zijn er nauwelijks boeren die in het Jisper- en Wormerveld hun bedrijf uitoefenen. Wel zijn er nog vissers die beroepsmatig vis vangen met door hen uitgezette fuiken. De meeste eilanden zijn eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten en nationaal natuurgebied.
Wij Scouts en andere belangstellenden mogen hier kamperen, genietend van de vogels, bloemen, planten, het water en vooral van de rust.